Rychlá boloňská omáčka s červenou čočkou
Suroviny
- 2 mrkve
- 1/4 celeru nebo 1 petržel
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 3 lžíce olivového oleje
- 1 zarovnaná lžíce soli
- 400 ml rajčatové passaty (pyré)
- 200 g červené čočky
Postup
- Zeleninu očistěte, oloupejte a nakrájejte na drobné kostičky, česnek nasekejte nahrubo. V kastrolu rozehřejte olej, vhoďte do něj mrkev a celer, osolte větší špetkou soli a asi 3 minuty zprudka opékejte a míchejte, až se zelenina začne lehce zabarvovat dozlatova. Přidejte cibuli a česnek a ještě asi minutu míchejte.
- Orestovanou zeleninu zalijte rajčatovou passatou, dolijte 600 ml vroucí vody, osolte zbytkem soli a přiveďte k varu. Čočku propláchněte na cedníku a přidejte ji do základu omáčky. Zvolna vařte 5 minut odkryté, poté přiklopte poklicí a nechte ještě 10 minut dojít a zhoustnout.
- Pokud je to třeba, dochuťte omáčku solí a pepřem, případně i trochou cukru, pokud byla rajčatová passata příliš kyselá. Podávejte s těstovinami, lehce zasypané strouhaným sýrem – pochopitelně nejlépe parmazánem.