Vážení zákazníci, přátelé, kamarádi, výdejní místo jsme přestěhovali do prostor Centra pro podporu podnikání a zaměstnanosti v Havířově (Mírová 375, Havířov, 736 01). Váš ZelenyEshop.cz

Slzovka

Kaše se slzovkou
 
Ingredience:
  • 40 g slzovky obecné + 350 ml vody
  • 30 g jemné rýžové krupičky nebo polohrubé rýžové mouky
  • 300 ml vody nebo 330 ml tekutého rýžového nápoje, např. „Alnatura“
  • (v případě použití vody pak přidat při vaření 20 g sušeného rýžového nápoje)
  • kvalitní mletá skořice
  • 20 g sušených datlí
  • javorový sirup

 

Možná již znáte slzovku a možná ještě nikoliv. Připravila jsem ji zde jako ranní kaši, která je vhodná nejen pro oslabenou slinivku, ale pro posilu jakkoliv oslabeného organizmu. Má zvláštní jemnou chuť a přišlo mi vhodné ji zahustit rýžovou krupičkou.

Slzovku odvážíme, promyjeme a zalijeme vodou a dáme cca na 1 až 1,5 hodiny nabobtnat. Vaříme ji v namáčecí vodě. Intuitivně vnímám, že se do ní mohly již dostat některé tělu prospěšné látky. Vaříme pomaličku, přikryté, do měkka cca 20-25 minut. Voda by měla dostačit na uvaření a ještě trošku v hrnci zbýt. Nevyléváme, ale přidáme k ni další vodu nebo přímo rýžový nápoj a odváženou rýžovou krupičku nebo polohrubou mouku a trochu mleté skořice.

Sušené datle nakrájíme nebo nastříháme na malé kousky, které přidáme též ještě před vařením pro oslazení kaše. Pakliže jsme nepoužili rýžový nápoj již hotový tekutý, tak v začátku varu v horké, ještě řídké, kaši rozmícháme a rozpustíme metličkou sušený rýžový nápoj. Kaši za míchání krátce povaříme do zhoustnutí.

Naservírujeme na talíř a polijeme javorovým sirupem. V případě přísnějšího stravovacího režimu ji můžete podávat i bez tohoto dalšího doslazení.

Tento web používá soubory cookies. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním. ZDE naleznete více informací.