Vážení zákazníci, přátelé, kamarádi, výdejní místo jsme přestěhovali do prostor Centra pro podporu podnikání a zaměstnanosti v Havířově (Mírová 375, Havířov, 736 01). Váš ZelenyEshop.cz

Nejžhavější superpotraviny ♥Tygří ořechy♥ +RECEPTY

♥Nejžhavější superpotraviny♥
Tygří ořech - chufa (zemní mandle, šáchor, tigernuts) ve skutečnosti není ořech, ale drobná hnědá hlíza - odenky, která roste pod zemí, s velmi zvrásněným nepravidelným zakulaceným povrchem a připomíná malý seschlý pomačkaný lískový oříšek. Rostlina se podobá zelené trávě (šáchor jedlý).
Tygří ořechy znali již před více jak 4 tisíci léty v Egyptě. Egypťané si této rostliny velmi cenili pro její zdravotní účinky, a proto ji také přidávali faraonům do jejich posmrtné výbavy. Jsou zdrojem fosforu, vápníku, železa, hořčíku, draslíku a vitamínů H, C a E. V současné době se tato superpotravina pěstuje výhradně ve Španělsku, odkud se vyváží do celého světa. 
 
CHUŤ: Jsou o něco sladší než mandle, připomínají chutí kokos a mandle.
 

TygriOrechy2
JAK KONZUMOVAT?
→můžete je jíst celé, sušené
→namočené ve vodě na několik hodin (po 4 hodinách jsou křupavé) - oloupané (jsou měkké)
→vyrobit si z nich ořechové mléko ve výkonném mixéru
→vyrobit si mouku z ořechů a udělat palačinky nebo cookies
→vyrobit si chia puding (mléko z tygřích ořechů a chia semínky)
→chorchata (nápoj z chufy - sladké oříškové mléko) s vločkami nebo cereáliemi
→vařené nebo pečené tygří ořechy
 
NAMÁČENÍ tygřích ořechů: 6 hodin, ořechy jsou po namáčení kupodivu ještě mnohem křupavější (asi jako kokos), jsou také šťavnatější a ještě sladší.

Všechny ořechy, které si koupíte v obchodě,  můžete konzumovat bez jakékoli další úpravy. Mnohým z nich ale vysloveně prospívá, když je předtím namočíte. Jednak příjemně změknou a budou chutnat jako čerstvě vyloupané. Při namáčení také dojde k inaktivaci inhibitorů růstu, které udržují ořechy ve stavu spánku, než se dostanou do podmínek vhodných ke klíčení. Tím budou výživnější a stravitelnější. Ořechy zalijte dostatečným množstvím vody (cca půl litru na 100 g) a nechte namáčet. Vodu pak vylijte a ořechy ještě propláchněte. Namočené ořechy ihned konzumujte, použijte do pokrmů nebo znovu usušte na suché, jen lehce zahřáté pánvi a uschovejte v lednici pro další potřebu.
 
PRAŽENÍ OŘECHŮ - POSTUP
U většiny ořechů se pražením rozvine a zdůrazní jejich aroma. Pražením se však mohou znehodnotit některé živiny (to hlavně platí pro omega 3 ve vlašských ořeších), proto by nemělo jít o hlavní způsob úpravy. Při pražení je nejdůležitější postupovat šetrně, tedy nevystavovat ořechy příliš vysoké teplotě po příliš dlouho dobu. Můžete pražit suché ořechy i předem namočené.
 
  • Pražení na pánvi: suché nebo namočené ořechy pražte 10–20 minut na slabém ohni (cca 2 na stupnici 1–6). Pokud si chcete vyrobit slanou pochoutku rozmíchejte sůl a koření ve vodě a tou ke konci pražení oříšky pokropte. Nebo na konci pražení ořechy pokapejte omáčkou shoyu nebo tamari.
  • Pražení v troubě: při teplotě 160 °C po dobu asi 15–30 minut podle velikosti ořechů. Nebo nechte ořechy jen rozvonět.
  • Pražení ořechů namočených ve slaném nálevu: slanou pochoutku vyrobíte také tak, že opražíte ořechy, které jste předtím namáčeli v osolené vodě (1–2 lžičky soli na půl litru vody). Nebudete tak muset řešit problém, že sůl na ořeších nedrží. Na pánvi pak restujte cca 15 minut, v troubě cca 30–35 minut.
 
 
TygriOrechy
MOUKA Z OŘECHŮ
Pokud ořechy rozmixujete jen do konzistence mouky, můžete ji použít na pečení a zahušťování. V receptu nahradí část mouky nebo i celou, jen si dejte pozor, abyste ubrali tuk, oříškové mouky jsou hodně tučné.
 
MÁSLO Z OŘECHŮ
Vyrábí se ze syrových nebo opražených oříšků, z opražených má máslo výraznější oříškovou chuť. Opět budou oříšky stravitelnější, když je předem namočíte (pak jen usušte na pánvi nebo rovnou opražte). Pokud máte jen větší mixér, je třeba použít dávku aspoň 200g - 300g oříšků, při mixování v malé nádobě (např. na sekání bylinek), postačí i 100g. Výroba trvá chviličku (u mixérů, které mají výkon aspoň 800W), u slabších budete potřebovat 5–25 minut a vytvoříte jen hrubší pomazánku, nikoli hladké máslo. Máslo vydrží v lednici několik týdnů.
 
OŘECHOVÉ MLÉKO - POSTUP
Dejte namočit 80g–100g ořechů, poté je slijte, propláchněte a rozmixujte s čerstvou vodou – té použijte 1000ml chcete-li nápoj nízkotučný, 800ml na polotučný a 600ml na tučný, případně na výrobu smetany použijte 250–500ml vody). Připravte si plátýnko, kterým vyložíte cedník, rozmixované ořechy s vodou přeceďte a plátýnko s drtí vyždímejte. Chuť bude jemná, krémová a o mnoho lepší, než kdybyste ořechy přecedili jen přes cedník.
 
→Výborné je kombinovat mléka z různých druhů ořechů, vynikající je půl napůl z mandlí a vlašských ořechů.
→Pokud chcete oslabit příliš výraznou chuť určitého druhu ořechů, kombinujte je napůl s kešu oříšky.
→Pokud chcete, aby mělo mléko více vápníku, přidejte při mixování kousek mořské řasy (cca 5×5 cm), v chuti to není znát. Mléko vydrží v lednici min. 3 dny, trvanlivost o něco prodloužíte přidáním špetky soli a trochy medu, agávového sirupu nebo cukru. Drť, která vám při výrobě nápoje zůstane, použijte do ranních kaší, do těsta místo mouky nebo k přípravě drobenky.
 
 
receptyRECEPTY:
 
Zelené smoothie se šáchorem
Suroviny:
2 hrsti zelených lístků (polníček, hodí se i špenát)
2 zralé banány
2 lžíce šáchorové mouky
voda (asi 3 dcl)

Postup: Všechny suroviny rozmixujeme na hladké smoothie a ihned vychutnáváme.
 
 
 
 
 
 
Tygří tyčinky namočené v čokoládě

Tygří tyčinkySuroviny (1 porce):
300g špaldové mouky
200g másla
75g moučkového cukru
fazole Tonka (mletá)
citronová kůra
sůl
žloutek


Přísady pro kropení/namáčení:

strouhané tygří ořechy
150g čokolády
1 bílek
 
Postup: Smíchejte špaldovou mouku, moučkový cukr, fazole, citrónovou kůru a sůl, poté udělejte uprostřed ďolíček, přidejte žloutek a (studené) máslo nakrájené na kousky. Nyní pracujte v mouce od středu a rychle zpracujte "do míče". Přikryjte a vložte na hodinu do chladničky.
Troubu předehřejte na 170 °C (horní/dolní výhřev). Těsto vytahujte z chladničky po částech. Nakrájejte na malé obdélníky. Rozprostřete na plech, potřete bílkem a posypte tygří ořechy. Pečte asi 12 minut. Mezitím roztavíte čokoládu na vodní lázni. Poté tyčinky namáčíte tygřím ořechu a čokoládě.
 
 
Chia puding s ovocem
ChiaSuroviny:
2 lžíce chia semínek
400ml mléka (alternativně kokosové nebo mandlové mléko)
1 banán a další sezónní ovoce (borůvky, maliny, jahody, jablka, broskve, kiwi atd.)
1 lžíce medu nebo agávového sirupu (či jiného přírodního sladidla dle chuti)

dochucení - ořechy, strouhaný kokos, strouhaná hořká čokoláda, skořice nebo vanilka

Postup: Umixujeme všechny ingredience.. Připravíme si dvě sklenice a do každého dáme 1 lžíci chia semínek, zalijeme rozmixovanou směsí, důkladně promícháme a necháme odležet přes noc v lednici.

Zdobení: můžeme použít ořechy, strouhanou hořkou čokoládu, kokos, sezónní ovoce, skořici nebo vanilku...atd.
Matcha chia puding
Suroviny:
1šálek mandlového mléka
3 lžíce chia semínek
2 lžičky medu
½ lžičky matcha tea prášku
špetka soli

zdobení: skořice, ořechy nebo sezónní ovoce

Postup: Smíchejte mandlové mléko, med, matcha tee a sůl. Vše rozmixujte tyčovým mixérem, získáte tak matcha mléko. Chia semínka zalijte matcha mlékem, promíchejte a nechejte odstát cca 30 min. v chladničce.

Nápoj z tygřích ořechů

Ingredience (cca na 1 litr nápoje):
100-150g tygřích ořechů
1l vody
špetku skořice
přírodní sladidlo dle volby: stevie, med, javorový sirup atd...
1 banán

Postup: Tygří ořechy si namočíme do studené vody na 24hodin. Poté vodu slejeme, ořechy propláchneme a dáme je spolu s novou vodou do mixéru. Poměr ořechů a vody si můžete doladit podle sebe - cca 1litr na 100g ořechů. Ořechy a vodu rozmixujte banán, přidejte trochu skořice a nápoj ještě doslaďte přírodním sladidlem dle vlastní volby. Můžete přidat také pár kapek citronu, vanilku či jakékoliv jiné ingredience dle chuti. Nápoj je nejlepší vychlazený.

Tento web používá soubory cookies. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním. ZDE naleznete více informací.